Componente acvariu recif

Acesta nu este un hobby ieftin dar de cele mai multe ori noi incercam prin puterile noastre sa reducem costurile utilizand o gramada de lucruri facute de mana noastra. Iata cativa pasi minimi care ar trebui urmati in vederea realizarii unui acvariu de recif. In primul rand alegerea unui acvariu, dimensiunea acestuia cat si plasamantul lui in locuinta unde va gazdui reciful. Dupa ce va veti hotara la dimeniunile lui, ar trebui sa calculati greutatea suportata de casa sau apartamentul unde urmeaza a fi amplasat, luand in considerare faptul ca urmeaza a fi umplut cu piatra, viitor postament al coralilor, sticla acvariului cat si suportul sau masa unde urmeaza a fi pozitionat. Iata o lista minima a componentelor unui acvariu de recif pentru o functionare adecvata:

1. Lumina – unul din factorii importanti la un acvariu de recif.

2. Spumatorul sau protein skimmerul – filtrare importanta a unui acvariu de recif, ajuta la eliminarea compusilor organici si anorganici din apa.

3. Filtrarea biologica si mecanica – se poate realiza intr-un acvariu cu camere separate situat sub acvariu de recif, unde apa trece prin mai multe camere filtrante umplute cu spartura de coral, bioballs-uri, vata perlon, burete, carbune activ. O componenta importanta in filtrarea biologica se va realiza prin aportul de piatra vie (Live rock) o componenta importanta a unui acvariu de recif.

4. Sump-ul – sau acvariu de filtrare este situat sub recif sau in apropierea recifului. In acesta se pot ascunde o parte din echipamentele acvariului.

5. Osmoza – instalatia de osmoza pentru prepararea apei.

6. Pompa recirculanta – ajuta la readucerea apei in acvariu dupa ce trece prin sistemul de filtrare din sump.

7. Pompe de valuri – ajuta la mentinerea unui mediu plin de curenti simuland mediul natural.

8. Teste – kit test calciu, magneziu, nitrati, fosfati.

Echipamente optionale

8. Refugium – un bazin plin cu alge legat la sistem prin care apa recifului trece.

9. Pompa peristatica cu senzor – ajuta la completarea automata a apei evaporate.

10. Reactor de calciu cu sistem de co2 si ph controller – pentru mentinerea constanta a valorilor de calciu si ph in acvariu marin.

11. Kalkwasser – inlocuitorul mai accesibil al reactorului, dar cu functii si proprietati diferite fata de acesta. Nu este la fel de precis ca si reactorul.

12. Sistemul de racire al apei – Chiller – racitor, ajuta in perioadele calde ale anului mentinerea unei temperaturi constante a apei din acvariu (depasirea valorilor de 28-29 de grade pe timp indelungat intr-un acvariu de recif dauneaza si chiar distruge coralii si fauna acestuia).

13. Pompe de dozare – se folosesc la dozarea egala a unor elemente necesare acvariului de recif, magneziu, calciu, tarce elements, strontium, iod, flor, bor.etc

14. Lampa UV.

15. Ozon.

Powered by it-area.ro | Partener Aqua planet